Gudstjeneste i Vejby JvB | Tibirke og Vejby Sogne

Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Gudstjeneste i Vejby JvB

Dato
Fredag d. 7. april 2023, Kl. 09:00 til kl. 10:00
Sted
Vejby kirke, Kirkebakken 6, 3210 Vejby
Medvirkende
Jeanne von Benzon

Langfredag i Vejby og Tibirke kirker!

Langfredag byder denne Påske på to forskellige gudstjenester i Vejby og Tibirke kirker.

I Vejby Kirke vil det være en ren liturgisk andagt, afholdt som en ”Korsvejsgudstjeneste”, som en Passionsvandring.

I denne Passionsvandring foretager vi en såkaldt ”Imitatio Christi”, dvs. en efterligning af Kristus, og går sammen, om ikke fysisk, så i ånden med Ham, langs Via Dolorosa, beder og reflekterer over Kristi lidelse. Vi går Korsvejen.

Den oprindelige betydning af ”Korsvej” er den vej, som Jesus, tynget af sit kors, gik Langfredag fra Pilatus til Golgata (Matt 27: 22-61). Senere opstår en anden betydning af ordet, nemlig den bønsøvelse, hvor vi i ånden går den samme vej og standser ved de fjorten billeder eller stationer, som de også kaldes, og som traditionen har overleveret. Under vandringen mediterer vi over Kristi lidelse. At bede korsvejen med de fjorten stationer har siden det 17. århundrede været den mest kendte måde at mindes Kristi lidelse på.

Korsvejen med de nuværende fjorten stationer har en forhistorie, som altså strækker sig over århundreder, og den franciskanske indflydelse på denne historie, har været betydningsfuld. En særlig rolle spiller Frans af Assisis’ hengivenhed overfor Herrens lidelse, en hengivenhed, som også kendetegner mange af hans tilhængere.

Korsvejen, Passionsvandringen, tager udgangspunkt i den bibelske lidelseshistorie, men har også aspekter med fra kristne legender så som Veronikas svededug, og det at Jesus ikke falder én, men tre gange under korset. 

I Tibirke Kirke vil det være som en Højmesse i Langfredagens tegn, og kirken vil være uden levende lys. Der vil være en Langfredagsprædiken, og der vil også være Fælles Skriftemål og absolution inden denne. Denne Langfredag vil vi også fejre nadver. For mig er det at holde nadver Langfredag den største ihukommelse af Jesu Kristi lidelse og død for os. Salmen inden nadveren ”Vor Herre Jesus i den nat” lægger op til, at  alterlysene tændes.  

Så velkommen til Langfredags gudstjenester i Vejby Kirke kl. 9.00 og i Tibirke Kirke kl. 10.30

Sognepræst
Jeanne von Benzon