Studiekreds - Vestens store fortællinger - Iliaden, Odysséen og Aeneiden | Tibirke og Vejby Sogne

Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Studiekreds - Vestens store fortællinger - Iliaden, Odysséen og Aeneiden

Dato
Torsdag d. 3. februar 2022, Kl. 19:00 til kl. 21:15
Sted
Sognegården, Kirkebakken 4, 3210 Vejby

Iliaden, Odysséen og Aeneiden

Vestens Store Fortællinger 9 torsdage kl. 19.00-21.30
23.september 2021- 31. marts 2022

V/ Martin Herbst, forfatter, foredragsholder, rejseleder, rådgiver, teolog fra Kbh. universitet, www.martinherbst.dk  

Sted: Sognegården i Vejby, Kirkebakken 4, 3210 Vejby Tid: Torsdage kl: 19.00 - 21.30

Første gang torsdag den 23. september 2021 


  • 3. februar 2022: Centrale temaer i Aeneiden 
  • 3. marts 2022: Centrale temaer i Iliaden, Odysséen og Aeneiden
  • 31. marts 2022: Iliaden, Odysséen, Aeneiden og Den Guddommelige Komedie

Sammen med Biblen udgør Iliaden, Odysséen og Aeneiden den vestlige kulturs grundfortællinger. Hvis den bibelske tradition er kulturens højre ben, er den antikke græske tradition kulturens venstre ben. Man kommer ganske enkelt ikke uden om Iliaden, Odysséen og Aeneiden, hvis man vil forstå, hvad der har formet vores selvforståelse og kultur. Tænk blot på alle de litterære værker, kunstværker og film, der har taget afsæt i dette trekløver, og som stadig gør det!

Iliaden og Odysséen (8. årh. f.Kr.) er den græske kulturs dannelsesmanualer. Aeneiden (1. årh. f.Kr.) er det romerske riges grundlæggelsesepos. Selvom værkerne er forskellige, er de vævet med fælles tematikker: Hvor kommer vi fra? Hvad er meningen med livet? Hvordan skaber man et godt samfund? Hvilke værdier bør være bestemmende for tilværelsen? Hvilke egenskaber skal karakterisere den gode leder?

Ligesom man ikke kan forstå vores kultur i fraværet af Iliaden, Odysséen og Aeneiden, er de uomgængelige for en forståelse af kristendommen. På den ene side søsætter værkerne fundamentale eksistentielle og religiøse temaer, der udgjorde forståelseshorisonten for det kristne budskab. På denne måde har værkerne haft en johannesdøberfunktion, der eksempelvis blev bemærket af kirkefædre som Hieronymus og Augustin. På den anden side viste det sig, at værkernes bud på tilværelsens store spørgsmål var mangelfulde, hvad der ikke mindst bliver klart i mødet med kristendommen.

Lad dig berige af disse grundfortællinger. Oplev hvordan deres tematikker besidder en tidløs aktualitet, der fortsat kan være en kilde til inspiration, indsigt og livsmod.

Alle er velkomne uanset forkundskaber. Hver aften indledes med et foredrag på en time. Efter pausen er der udveksling og spørgsmål.  

Følgende værker vil blive benyttet, som man med fordel kan låne eller anskaffe sig:

  • Homers Iliade, på dansk af Otto Steen Due, København, Gyldendal, 2002.
  • Homers Odyssé, på dansk af Otto Steen Due, København, Gyldendal, 2002.
  • Vergils Aeneide, på dansk af Otto Steen Due, København, Gyldendal, 2007.  

Foredragene er et samarbejde mellem sognepræst Ulrik Pilemand /Vejby menighedsråd og Helsingør/Nordsjællands Folkeuniversitet.

Pris: 750 kr. pr. person for 9 foredrag.

Tilmelding og betaling til Helsingør Folkeuniversitet, c/o Helsingør Aftenskole. Via Helsingør Aftenskoles hjemmeside, www.helsingor-aftenskole.dk,  vælger du Folkeuniversitetet. Vælg derefter foredrag, og vælg Vestens store fortællinger. Her kan du tilmelde dig og også betale. Enkelt foredrag kr. 125 – betales ved indgangen, såfremt der er ledige pladser.